Kerang merupakan salah satu makanan seafood yang menjadi primadona,sebab kerang sangat sering ditemui di daerah pesisir laut. Kerang dapat di olah menjadi berbagai menu makanan. Salah satu nya pindang kerang.
#PalmiaPoints2022
Bahan:
- 2 kg kerang dara
- Air secukupnya
- 2 sdm Palmia Margarin Serbaguna
- Garam secukupnya
- Gula secukupnya
- 2 lembar daun salam
- 2 lembar daun jeruk
- 1 batang serai geprek
Bumbu Halus:
- 5 buah cabe rawit
- 8 buah bawang merah
- 2 siung bawang putih
- 2 ruas kunyit
- 1 ruas jahe
- 2 ruas lengkuas
Cara Memasak:
1. Cuci bersih kerang. Tiriskan. Rebus kerang hingga setengah matang. Buang air rebusan kerang. Kemudian rebus kerang lagi dengan air bersih. Masak hingga cangkang kerang terbuka. Tiriskan kembali.
2. Panaskan Palmia Margarin Serbaguna, tumis bumbu halus tambahkan daun salam, daun jeruk dan serai. Tumis hingga wangi.
3. Tuang air kedalam tumisan bumbu, masukkan kerang. Masak hingga air mendidih dan kerang matang sempurna. Tambahkan gula dan garam. Koreksi rasa.
4. Angkat dan sajikan.